Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@16:29:37 GMT

نیروی دریایی و ترسیم خط مشی راهبرد دفاعی

تاریخ انتشار: ۷ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۸۳۷۶۵۲

نیروی دریایی و ترسیم خط مشی راهبرد دفاعی

تهران- ایرنا- هفتم آذر یادآور رشادت ها و جوانمردی های دلاوران نیروی دریایی است که با نثار جان خویش جلوه ای از ایثار و از خودگذشتگی را در پهنه تاریخ دفاع مقدس به نمایش گذاشتند و با این پایمردی توانستند خط مشی مدیریت راهبردی آینده نیروی دریایی را در جهان ترسیم کنند.

پس از گذشت 67 روز از آغاز جنگ تحمیلی، نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با همکاری تیز پروازان نیروی هوایی در عملیات «مروارید» در هفتم آذر 1359 خورشیدی توانستند علاوه بر انهدام پایانه های صادرات نفتی «البکر و الامیه»، دو سوم از توان نظامی نیروی دریایی ارتش بعث عراق را نیز درهم بکوبند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



در این عملیات افتخار آفرین که از ساعت 4و 30 دقیقه بامداد پنجم آذر 1359 خورشیدی آغاز شد، هشت فروند ناوچه موشک انداز کلاس «اوزا»، چهار فروند ناو پشتیبانی ، 11 فروند هواپیمای جنگی رژیم بعث عراق تا تاریخ هفتم آذر ماه منهدم و 100 تن از نیروی انسانی دشمن به هلاکت رسیدند و 17 تن نیز اسیر شدند.

پس‌از آنکه ناو موشک انداز پیکان حدود پنج مایل از پایانه البکر فاصله گرفته‌ بود، در ساعت 12 و 47 دقیقه هفتم آذر گزارش کرد که مورد حمله و اصابت موشک قرار گرفته و قدرت تحرک خود را از دست داده و در نهایت در ساعت 12 و 52 دقیقه تماس مخابراتی ناو قطع و همراه با 34 تن از برگزیده ترین نفرات غرق شد.

در پایان این عملیات نیروی دریایی ارتش بعث عراق آسیب های زیربنایی بسیاری دید و تا پایان جنگ نتوانست در آب های خلیج فارس نقش موثری را ایفا کند.

اکنون پس از گذشت 37 سال از این حماسه جاوید، به مناسبت بزرگداشت «هفتم آذر، روز نیروی دریایی» با دریادار دوم بازنشسته عبدالله معنوی از فرماندهان وقت نیروی دریایی درباره راهبردهای نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی (نداجا) به گفت و گو نشستیم.

**ماموریت اصلی نیروی دریایی
فرماندهی قرارگاه دریایی ارتش جمهوری اسلامی برای رویارویی با تهاجم دشمن بعثی به منطقه خلیج فارس و انجام دادن اقدام های بازدارنده سه مساله اساسی را در برنامه های خود مدنظر قرار داد:
1– جلوگیری از ورود دشمن به منطقه عملیاتی خلیج فارس ، 2- حفظ منابع اقتصادی از جمله جزیره خارک که تامین کننده اقتصاد کشور و تامین کننده کالاهای اساسی مردم بود، 3- کنترل تردد و برقراری امنیت معابر وصولی کشور.

در طول هشت سال دوران دفاع مقدس نیروی دریایی بر حسب وظیفه، موظف به تامین امنیت منطقه برای تردد شناورها و کشتی های غیرنظامی و ممانعت از عبور کشتی های جنگی دشمن در منطقه خلیج فارس بوده است.

فرماندهی قرارگاه وقت نیروی دریایی با توجه به تهاجم های دشمن بعثی به منطقه خلیج فارس و حمله به جزیره خارک اقدام های تلافی جویانه را در برنامه کاری واحدهای زیر مجموعه خود قرار داد به این ترتیب که در منطقه شمال خلیج فارس علیه دو پایانه صادرات نفتی عراق به نام های «الامیه و البکر» عملیات نظامی را به مرحله اجرا درآورد.

**حماسه جاوید هفتم آذر 1359
در همین راستا در هفتم آذر 1359 خورشیدی در عملیات مروارید که یکی از بزرگترین عملیات های نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بود «ناوچه پیکان» به فرماندهی شهید همتی با پشتیبانی تیز پروازان نیروی هوایی، وارد جنگی تمام عیار شدند و در جریان این درگیری 12 فروند ناوچه موشک انداز و پشتیبانی عراقی را غرق، 11 فروند هواپیمای شکاری را ساقط و پایانه های های صادرات نفتی «البکر و الامیه» را منفجر کردند تا علاوه بر ضعیف کردن نیروی دریایی ارتش بعث عراق، مانع از صادرات نفت عراق از راه خلیج فارس و دریای عمان به کشورهای خارجی شوند.

ناوچه پیکان در بعدازظهر همان روز به هنگام بازگشت به پایگاه بوشهر مورد هدف چهار فروند موشک از شناورعراقی که در زیر سکوهای اسکله الامیه به دور از دید رادارها مخفی شده بود قرار گرفت و غرق شد. به مناسبت ایثار و از خود گذشتگی دلاور مردان این ناوچه به خصوص شهید دریابان همتی، امام خمینی (ره) این روز را به نام روز نیروی دریایی نام گذاری کردند.

** نیروی دریایی و برقراری امنیت در دوران جنگ نفت کش ها
رژیم بعث عراق بازیچه استکبار جهانی شده بود پس از شکست در این عملیات سنگین و کوبنده که به نابودی نیروی دریایی خود منجر شد با پیشنهاد دولت های استکباری و حمایت کشورهای خلیفه نشین جنوب خلیج فارس به تقویت نیروی هوایی خود اقدام کرد و با خرید هواپیماهای شکاری و بالگردهای مخصوص عملیات دریایی همراه با تسلیحات و موشک های ضد کشتی مدرن، حمله به کشتی های تجاری و شناورهای غیرنظامی و به ویژه نفت کش ها را در دستور کار عملیاتی قرار داد که این دوران به «جنگ نفت کش ها» مشهور شد.

در طول این دوران بیش از 450 فروند کشتی غیرنظامی در اثر تعرض نظامی، آسیب دید و این در حالی بود که این رژیم پس از عملیات مروارید در محاصره دریایی کامل قرار گرفته و امکان صدور نفت و یا ورود هرگونه کالا از طریق دریا را نداشت. حال این سوال مطرح است که کشوری با این شرایط که در محاصره کامل دریایی قرار گرفته چگونه تامین مالی شده و اقلام مورد نیاز کشورش را که 100درصد به خارج وابسته بود تامین می کند؟ البته پر واضح است که کمک های بی دریغ اقتصادی کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس رژیم بعث را برای ادامه این جنگ ترغیب می کرد گرچه این موضوع بارها از طرف مقام های ایران در سازمان ملل مطرح شد اما این کشورها به ظاهر خود را در این جنگ بیطرف معرفی می کردند.

نیروی نظامی ایران در تقابل با تهاجم دشمن بعثی به کشتی های غیرنظامی که به مقصد ایران در دریا در حرکت بودند اقدام های مقابله به مثل را علیه شناورهایی که قصد رفتن به این کشور را داشتند انجام داد و در عمل نیز اعتراض این کشورها به این عمل فاقد وجهه قانونی بود.

در این شرایط نیروی دریایی به عنوان حافظ امنیت مرزهای آبی کشور، بزرگترین مدافع صادرات نفت و واردات کالاهای اساسی در مقابل تهاجم دشمن بعثی در دوران جنگ تحمیلی بود به طوری که در بیش از 150 عملیات اسکورت کاروان دریایی، با حمایت از کشتی های تجاری و غیرنظامی و برقراری امنیت در خلیج فارس و دریای عمان مانع از بروز تهدیدات و ضربه زدن دشمن به پیکره اقتصادی کشور شد و در این راستا نیز نفت به موقع صادر و کالاهای اساسی مانند گندم، برنج، روغن و .... تا پایان جنگ تحمیلی به دست مردم می رسید.

** حضور مقتدرانه نیروی دریایی در آب های بین الملل
نیروی دریایی به عنوان یک نیروی راهبردی نه تنها در محدوه استحفاظی داخل کشور فعال است بلکه در بیشتر نقاط جهان حضور موثری دارد. فرمایشات رهبر معظم انقلاب در راهبردی قلمداد کردن نیروی دریایی، نشان از تغییر نوع فعالیت و گستردگی حضور نیروی دریایی در اقصی نقاط جهان است، چنانکه در حال حاضر از خلیج فارس گرفته تا باب المندب و حتی در دریاهای دورتر از جمله دریای مدیترانه این حضور وسیع لرزه بر اندام نحیف رژیم اشغالگر قدس می اندازد.

** خودکفایی در نیروی دریایی
نیروی دریایی در شرایط فعلی نه تنها حضوری مقتدرانه و با صلابت در منطقه و جهان دارد بلکه با برنامه ریزی های انجام شده در مسیر افزایش توانمندی های علمی توانسته در ساخت بسیاری از تجهیزات مورد نیاز شناور نظامی از جمله ساخت بدنه، تامین نرم افزار های مدیریت نبرد و تجهیزات الکترونیکی و مکانیکی اقدام کند و تسلیحات نظامی را به مراتب دقیق تر و کاراتر از پیش تولید و بکار گیرد.

امروز نیروی دریایی برای حضور در دریاها از آمادگی لازم برخوردار بوده و با شناخت دریا و خصوصیات طبیعی آن از جمله شناخت توفان های دریایی که دشمنی طبیعی هستند و با ساخت شناورهای مستعد و مجهز و ماندگار در دریاهای توفانی که ارتفاع موج آنها به طور معمول به بیش از 10 متر می رسد، قادر است در هر نقطه ای از آب های دور حضوری مقتدرانه داشته باشد.

این توانمندی با بازسازی ناوشکن سبلان که در 29 فروردین 1367 خورشیدی در جنگ با آمریکا آسیب دید، به دست آمده است. این ناوشکن پس از دو سال با بازسازی دوباره در حوزه نیروی دریایی بکار گرفته شد و از همان زمان تاکنون در تمام ماموریت های ابلاغی در دریاهای دور و نزدیک شرکت مقتدرانه ای را داشته است و این تجربه گرانبها پایه گذارعملیاتی شد از جمله ساخت انواع شناورهای سبک در کلاس پیکان با ظرفیت 230 تن و شناورهای سنگین در ابعاد کلاس سبلان با ظرفیت یک هزار و 300 تن و بیشتر.
امروز تمامی دستاوردهای نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بومی شده و تمامی نیازمندی های نیروی انسانی، تخصصی و مهارتی نیروی دریایی ارتش در حال حاضر در داخل کشور تامین می‌شود.

** حضور جهانی نیروی دریایی
مبارزه با دزدان دریایی در آب‌های بین المللی، تامین و گسترش امنیت در دریای خزر، عمان و خلیج فارس نمایش اقتدار و صلابت نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی در مرزهای آبی کشور و آب‌های بین المللی و برافراشته شدن پرچم مقدس جمهوری اسلامی ایران در بنادر کشورهای همسایه و دوست تنها گوشه‌ای از دستاوردهای حاصل از تلاش‌ و پشتکار دلاور مردان نیروی دریایی است.

و اینک پس از گذشت نزدیک به 40 سال از پیروزی انقلاب اسلامی، دانش و توانمندی های موجود در کشور به اندازه ای توسعه یافته که استکبار جهانی می داند که اگر تحریم ها از روی این مملکت برداشته شود رشد و بالندگی به چند برابر شرایط فعلی خواهد رسید.


*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: کامبیز رضایی**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**1699**9131
ایرنا پژوهش، کانالی برای انعکاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۳۷۶۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بندر شهید بهشتی ـ چابهار

بندر شهید بهشتی به عنوان دومین بندر مهم چابهار در سال ۶۱ با توجه به شرایط خاص حاکم بر خلیج فارس (جنگ تحمیلی عراق بر علیه ایران) و با تاکید دولت بر لزوم داشتن بندر در خارج از تنگه هرمز و خلیج فارس شروع به احداث کرد. این بندر در زمان جنگ تحمیلی به دلیل واقع شدن در کرانه دریای عمان و دوری از مرکز بحران نقش مهمی در صادرات ایفا نموده است. به اشتراک بگذارید: https://tn.ai/3079982 درباره ما ارتباط با ما آرشیو اخبار ؛ جدیدترین اخبار لحظه به لحظه امروز پیوندها بازار پربیننده‌ترین اخبار قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان ما را دنبال کنید: RSS تلگرام اینستاگرام توییتر   آپارات   سروش   آی‌گپ   گپ   بله   روبیکا   ایتا
All Content by Tasnim News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

دیگر خبرها

  • عملیات اورهال نیروگاه‌های خلیج فارس و طوس انجام شد/ تأمین پایدار ۱۴۰۰ مگاوات برق در آستانه فصل گرما
  • سانحه برای هواناوهای ارتش آمریکا و جراحت ۳۰ ملوان و تفنگدار دریایی
  • بندر شهید بهشتی ـ چابهار
  • افزایش باد همراه با غبار محلی و مواج شدن دریا در خلیج فارس، ۱۶ اردیبهشت
  • پیش بینی هواشناسی هرمزگان ۱۶ اردیبهشت
  • «جدال خلیج»، خلیجی که همیشه فارس بوده+ فیلم
  • تداوم ناپایداری‌های جوی و دریایی در هرمزگان
  • تداوم ناپایداری‌های جوی و دریایی در هرمزگان، ۱۵ اردیبهشت
  • امام جمعه تهران: در راهبرد دفاعی ایران، توسعه و گسترش جنگ تعریف نگردیده
  • وضعیت بلوار خلیج فارس شهر ایلام بر اثر شدت بارش باران